Bardzo dziwny przepis - natrafiłam na niego w trakcie przegrzebywania się przez tony wycinków, jakich jestem szczęśliwą posiadaczką. Nie mam pojęcia, czy to działa, czy pasta z surowej szynki, jaką się smaruje mięso, nie wypada w trakcie grillowania, ale mam zamiar w ten weekend spróbować. To znaczy w sobotę, bo w niedzielę mają być burze o charakterze gwałtownym - czy grill z pokrywą ściąga pioruny?
Przepis na Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną >>
Smaczny kurczak w żółtym od szafranu słodko-kwaśnym sosie. Podajemy koniecznie z ryżem i jakąś sałatką, np. z cukinii.
Przepis na Perski kurczak z migdałami >>
Lekkostrawne burgery, mile zaostrzone ostrą papryką i imbirem. Podajemy normalnie, w bułce - z surowym ogórkiem, czerwoną cebulą i może nie keczupem, a słodko-kwaśnym sosem chilli.
Przepis na Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami) >>
Świetne danie na letnie przyjęcia - bardzo łatwe, niedrogie (no cóż, kryzys jest) i łatwe do podzielenia między głodnych gości.
Przepis na Curry z fistaszkami >>
Jogurt w marynacie nie tylko dodaje smaku, ale także zmiękcza mięso. Dodatek ziaren kminu rzymskiego (jednej z moich ulubionych przypraw) nadaje kurczakowi przyjemnie egzotyczny posmak.
Przepis na Kurczak marynowany w jogurcie >>
Kolejne świetne wakacyjne danie, miło kojarzące się z Prowansją. Wątróbka dodaje smaku, ale jeśli z jakichś powodów nie wchodzi ona w grę, dajemy po prostu ciut więcej wieprzowiny.
Przepis na Pulpeciki w sosie śródziemnomorskim >>
Do japońskiego schabowego panierowanego będzie nam potrzebne Panko. Tonkatsu tak naprawdę niewiele różni się od naszego poczciwiny, ale podaje się go raczej z ryżem lub daniami z makaronu i piklowanymi warzywami.
Przepis na Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku >>
Pyszny obiad w 20 minut - mielone pulpety cielęce z pomidorami i serem. Bez smażenia, sam piekarnik wystarcza. Podajemy ze smażonymi kartofelkami lub piure, sałatą i fasolką szparagową.
Przepis na Zapiekane kotleciki cielęce >>
Oryginalnie przyprawione steki z karkówki - dobre danie na ten jesienny dzień, w którym będzie już trzeba pożegnać się z ogrodowym grillem. Podajemy z piure ziemniaczanym (np. Czosnkowe piure z ziemniaków) lub kładzionymi kluskami, oraz z dowolnymi jesiennymi warzywami.
Przepis na Kotlety z karkówki z rozmaitymi przyprawami (duszone) >>
Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
Przepis na Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |